Piens tiek ieliets glāzē

Svaigpiens ir dabīgs lauku piens ar 4 – 4,3 % tauku saturu, kas netiek nokrejots, pasterizēts vai savādāk apstrādāts, kā tikai pēc slaukšanas strauji atdzesēts līdz +20 C temperatūrai.

Līdz ar to svaigpiens ir saglabājis savas dabīgās garšas nianses un sākotnējo uzturvērtību. Tas ir “dzīvs” dabas produkts, kurā atrodami vērtīgi vitamīni, minerālvielas, vairāk nekā 60 dažādi fermenti, un citas vērtīgas vielas.

Svaigpiena sastāvs

Lai iegūtu augstvērtīgu, kvalitatīvu svaigpienu, jāievēro augsti higiēnas standarti, kā arī līdz minimumam jāsamazina piena saskare ar apkārtējo vidi un gaisu. Tas uzreiz pēc slaukšanas strauji jāatdzesē, lai samazinātu mikroorganismu skaitu pienā.

Piena slaukšanas process saimniecībā ir ierīkots tā, lai pienam nebūtu saskares ar gaisu, tāpēc tajā ir maz mikroorganismu un neveidojas pienskābās baktērijas, jo, substancei strauji atdziestot, tās nespēj savairoties.

Piens bez pienskābes baktērijām nevar sarūgt, tādēļ tradicionālajā veidā – atstājot to siltumā uz galda, rūgušpienu neiegūsiet. Taču klausot “Veckūkuru” saimnieču padomam un iemaisot svaigpienā nedaudz kefīra, lakto vai tīrkultūras (tādā veidā veicinot pienskābo baktēriju veidošanos), sanāk kvalitatīvs rūgušpiens.

tabula-01

Lai arī svaigpiens ir trekns un kalorijām bagāts produkts, pareizi sabalansējot tā lietošanu ikdienā, nav jāsatraucas par svara pieaugumu. Ja ikdienas uzturā piena produktu īpatsvars ir salīdzinoši neliels, veikala piena un svaigpiena atšķirība uzņemto taukvielu daudzumā būs vien daži grami.Turklāt, jāņem vērā, ka daudzos vājpiena produktos cukura daudzums ir krietni lielāks nekā svaigpiena produktos.

Vai zināji, ka